Startup kan knekke solenergi-kode
– Jeg har hele veien hatt tro på ideen min, selv om jeg i perioder har måttet jobbe for å overbevise andre, sier gründer Bjørn Brandtzæg.
I 2020 startet han Photoncycle AS. I dag teller teknologiselskapet 14 ansatte, og er på god vei til å utvikle en energilagringsløsning mange ikke trodde var mulig.
Med solceller på taket, en spesialbygget konverteringsboks utenfor huset, og en tank under bakken, vil Photoncycle sørge for at europeiske boliger blir selvforsynte med strøm også om vinteren.
Energikrisen i Europa har ført til enorm vekst i solceller på private hustak. Her i Norge snakker vi noen få tusen. I Tyskland har man derimot lagt solceller på tre millioner hustak – og i Nederland bidrar solceller med en vesentlig prosentandel av elforbruket. Utviklingen er suveren for klimaet, men slett ikke like godt nytt for strømnettet, forklarer Photoncycle-gründeren:
– En lagringsenhet for store energimengder til husholdningsbruk finnes ikke i dag, forklarer Brandtzæg.
Lagrer energien i månedsvis
Solcellepaneler gir storproduksjon av strøm om sommeren. Om vinteren er det derimot helt motsatt. Den uforutsigbare og upålitelige solkraften, påvirker også nettkapasiteten negativt.
– I østlandsområdet vil typisk produksjonen fra solcellepaneler være omtrent 15 ganger høyere på sommeren enn på vinteren. Samtidig er jo energibehovet i en bolig to-tre ganger større i desember.
Photoncycle har altså som mål å løse problemstillingen ved å utvikle en lagringsløsning, der kraften omdannes til hydrogen og lagres i et egenutviklet faststoff. Foreløpig er navnet på faststoffet en hemmelighet, men Brandtzæg forteller at de allerede har testet at hydrogen kan lagres i det nevnte stoffet i månedsvis.
Løsningen skal gjøre det mulig å lagre 10 000 kWh i en tank i bakken, slik at huseier kan bruke den selv ved behov, istedenfor å måtte selge strømmen til et strømselskap, slik dagens løsning krever. Ideen kom da Brandtzæg tok etterutdanning ved det gjeve teknologiuniversitet, MIT i Boston, etter å ha jobbet i energibransjen i en årrekke.
Lovende prosjekt
Teknologien skal altså gjøre det mulig å plassere overskuddselektrisitet fra solceller på taket og nettet, til lagring ved siden av huset, ved hjelp av en «elektrolysator». Fortsatt er det en vei å gå, men flere store selskaper har tro på det avanserte prosjektet:
En prototype av den lovende teknologien er allerede utviklet og testet i selskapets avanserte laboratorium i Forskningsparken i Oslo. Med på laget er kraftselskapet Eviny, energiteknologiselskapet Volue, Sintef – og boligbyggeren Obos Block Watne. Sistnevnte skal etter hvert teste teknologien på ti av sine hus i østlandsområdet. I utviklingsfasen har Innovasjon Norge bidratt med midler i form av oppstartstilskudd og tilskudd til miljøteknologi.
«Gode, økonomisk akseptable og kompakte løsninger for lagring av større mengder uforutsigbar, uregulerbar fornybar kraftproduksjon finnes ikke. Hvis Photoncycle lykkes i den lovende utviklingen av sin energilagringsløsning vil det bidra til å gjøre solkraft vesentlig mer anvendelig.»
— Bjørn Aage Seem Holmen, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.
Planen er at systemet først og fremst skal lanseres i Danmark, Nederland, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Og gründeren selv er optimistisk:
– Klarer vi å lykkes, finner vi en løsning som kan bety enormt mye for fremtidens solenergi.