Hopp til hovedinnhold

En region med store ambisjoner

Oversiktsbilde over Oslo med Sørenga og Barcode i front© Oscar Daniel Rangel / Unsplash
I Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold bor over 35 prosent av Norges befolkning. Her er det samlet mye kunnskap og mange imponerende bedrifter.
Med mye høy kompetanse samlet på ett sted, er det ikke rart mange innovative løsninger vokser frem i Oslo og det tidligere storfylket Viken. Aller best blir det når kloke hoder slår seg sammen.

– Det er enorm bredde og variasjon i hvilken type produkter og tjenester våre kunder jobber med. Det er alt fra små lokalmatleverandører til de fremste storskala-satsingene innen både energi- og helseindustri, sier Kristin Willoch Haugen.

Hun er leder av Innovasjon Norges største regionkontor, som omfatter de fire fylkene Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold - som til sammen huser over 35 prosent av Norges befolkning. I denne regionen har Innovasjon Norge kontorer i Oslo, Drammen og Sarpsborg.

«Vi har en jevn strøm av henvendelser fra ekstremt imponerende bedrifter. Å få innsikt i all innovasjonen, risikoviljen og pågangsmotet som våre kunder representer gir virkelig fremtidshåp.»

— Kristin Willoch Haugen, leder av Innovasjon Norges regionkontor Oslo Viken.
Kristin Willoch Haugen, leder for Innovasjon Norge Oslo og VikenFoto: Astrid Waller
Kristin Willoch Haugen, leder av Innovasjon Norges regionskontor for Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold.

Suksess med samarbeid

Haugen trekker spesielt frem helsesektoren som et felt der regionen har en tydelig styrke.

– På kreftforskning, for eksempel, har vi kompetansemiljøer som er helt i verdensklasse. Dette er kunnskap og kompetanse som kan brukes til å skape viktige næringsmuligheter og initiativ innenfor helsenæringen, sier Haugen.

For å realisere prosjekter på dette området samarbeider Innovasjon Norge med en rekke sentrale klyngemiljøer som Oslo Cancer Cluster, Norway Health Tech og The Life Science Cluster, i tillegg til inkubatorer som Aleap, ShareLab og Oslo Cancer Cluster Incubator.

– Farmasøytisk industri er en høyproduktiv næring, der Norge vil være godt tjent med å tilrettelegge for at eksisterende virksomhet forblir i regionen og å få opp flere norske flaggskip. Det er et område med enormt store muligheter for verdiskaping og eksport, sier Haugen.

Hun har gjentatte ganger sett hvordan samarbeid mellom flere aktører er nøkkelen til suksess.

– Det gir seg utslag i miljøer som Startuplab og forskningsparker som bidrar stort til innovasjon. Vi er så heldige at vi har fremragende inkubatorer, og innovasjons- og kompetansemiljøer i regionen, og bedriftene som kommer fra disse miljøene er ofte aktuelle for Innovasjon Norges tjenester og finansieringsmuligheter.

Der kloke hoder møtes

En stor andel av norsk næringsliv befinner seg i Oslo og tidligere Viken-regionen. Det bidrar til viktige vekstvilkår for oppstartsbedrifter, og fører til et stort trykk og høyt tempo for regionkontoret, forteller Haugen.

Høy tetthet av næringsliv tiltrekker kompetanse til området, og flere store teknologibedrifter har hovedkontorene her. Haugen ser tydelig økt aktivitet innen kunstig intelligens (KI).

– Vi får mange spennende søknader fra bedrifter innen KI. Da gjelder det løsninger som går på tvers av flere sektorer, som for eksempel energi, helse og landbruk.

Haugen trekker også frem kompetansemiljøene på KI i Halden og Kongsberg.

«Det er avgjørende at vi har så sterke miljøer innen kunstig intelligens som det vi har i vår region.»

— Kristin Willoch Haugen, leder av Innovasjon Norges regionkontor Oslo Viken.

Regionen har også sterke næringsklynger innenfor sirkulærøkonomi, og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås er et nasjonalt kraftsentrum innenfor bærekraft og biobaserte næringer. Ikke overraskende bistår Innovasjon Norge mange bedrifter med gode innovasjonsprosjekter innenfor klima, energi og sirkulærøkonomi.

Kom i kontakt: Se hva regionkontoret kan hjelpe deg med

Spydspiss for internasjonalisering

Alle regionkontorene til Innovasjon Norge har fokus på eksport, og ved kontoret for Oslo og Viken er det hele tre internasjonaliseringsrådgivere som bistår regionens bedrifter, samt en dedikert ressurs på InvestIN. Deler av jobben handler om rådgivning og å introdusere nye markeder til selskaper som satser og vil vokse internasjonalt. Det er selskapet Oso Hot Water et godt eksempel på. De har fått god bistand i forbindelse med eksport av deres smarte og bærekraftige varmtvannsberedere.

Regionkontoret har også flere dedikerte EU-rådgivere som jobber aktivt for å bistå bedrifter som søker om finansiering gjennom EUs ulike programmer. Onio AS, som utvikler en ny type chip-teknologi, er et eksempel på en kunde av Innovasjon Norge som har lykkes med å hente EU-midler.

Eksport av landbruksteknologi

Selv om storbyen til en viss grad preger arbeidet til kontoret, er dette også en betydelig landbrukregion. Det er et område som preges av omstilling og nytenkning, forteller Haugen.

«Det skjer mer på innovasjon i norsk landbruk enn folk flest aner. Mer bærekraftige løsninger og nye landbruksteknologier er absolutt noe vi ser mye av.»

— Kristin Willoch Haugen, leder av Innovasjon Norges regionkontor Oslo Viken.

Blant annet har kontoret nylig bistått selskapet Saga Robotics med satsing i USA. De utvikler en laserrobot som skal erstatte sprøytemidler ved at den tar knekken på sopp med UV-C-lys.

Landbruksroboten Thorvald i aksjon nedover vinraker i Santa Maria© Kristoffer Skarsgård
OVER DAMMEN: Med finanseringen i orden kunne landbruksroboten Thorvald reise til USA. Nå skal den sikre amerikanernes dyrebare vindruer.

Innovasjon Norges tjenester er hovedsakelig for bedrifter med innovative, bærekraftige og skalerbare prosjekter.

– Det er derfor utrolig givende å se at vi, ved hjelp av tilskudd og lån, kompetanseprogrammer, nettverk, rådgivning og sparring med våre kunder og samarbeidspartnere, kan få til så mye bra for norsk næringsliv, sier Haugen.

Hun understreker at det er positivt med den betydelige mengden henvendelser de mottar ved regionkontoret. Det er et tegn på at det er mange mennesker og bedrifter i regionen som har ambisjoner og vil bidra til fremtidig verdiskaping i Norge.

– Vi trenger folk der ute som tør å satse med sine gode ideer. Det er bare å ta av seg hatten for dem!

Publisert :
Sist oppdatert :